Място, където гравитацията не винаги работи

10.02.2014 12:44

    Учените отдавна се опитват да разберат тайната на езерото Салантина. То се намира в близост до аржентинския град Чарата, където понякога спира гравитацията. Този необичаен и тайнствен водоем, според легенда е аномална зона. Според свидетели, от време на време хората на брега на езерото, внезапно стават безтегловни и може да се вдигнат на височина 3 метра. Отчаяни смелчаци чакат по няколко седмици докато настъпи този момент.

    

    Състоянието на безтегловност може да продължи от 20 секунди до половин час. Имало е случай, при който млад мъж се е вдигал във въздуха 5 пъти. Така се оказва, че на това място в определен период от време законите за гравитацията не работят. Размерът на езерото не превишава 200 метра, а гравитацията се „изключва“ на малка площ, не повече от 50 м от брега.

    Това езеро се използва с повищено внимание не само от учени, а и от богослови. Факта, че хората стават в даден  момент по-леки от въздуха все още не е обяснен. Точно да се определи времето на появата на тази аномалия е също невъзможно. Така казва ученият Карлос Пенас, физик, който изучава аномалията от февруари 1999 г. Според него не е възможно да се определи и кога ще се случи за следващ път.

   

    Например на 6-ти април 1999 г., това се случва 3 пъти, а е имало и междинни периоди от по няколко седмици. Томас Дебако от град Чарата, който е летял 5 пъти, разказва следната история: „Аз и приятелката ми отидохме да плуваме, и докато бяхме във  водата някаква тайнствена сила ни извади от езерото и ние увиснахме във въздуха.Чуствах се така, сякаш съм във вода, но можех да дишам. Ние бяхме ужасно уплашени. Летяхме около 5 минути, докато всичко свърши. “

    Опитите на учени от цял свят за обяснение на тази гравитационна аномалия все още не дават резултат, макар и да са правени сериозни изследвания. Подобни явления се наблудават в още 2 области в света: Зоната Прайзер и Окраханския път в Грузия.

Източник

Място, където гравитацията не винаги работи

Не са намерени никакви материали.

Да се вложи нов материал