Розовото езеро Хилиър в Австралия

27.02.2014 19:00

    Езерото Хилиър се намира в Австралия изглежда така, все едно е изкуствено създадено, с участието на химикали. Истината обаче е съвсем друга. Езерото е просто розово!

    Въпросното езеро се намира на териториите на най-големия австралийски остров Мидъл. Последният е най-големият от архипелага Решерш.

    Розовите солени води в езерото изглеждат толкова поразително, че пътниците на самолетите, които минават над него, стават от седалките, за да му се насладят възможно най-дълго време.

    Розовият цвят на езерото обаче и до ден днешен си остава загадка за учените.

    През 1950 година, специален изследователски екип се заема с идеята да установи откъде идва розовият цвят на езеро. Екипът се надявал открие в солените му води особен вид водорасли Dunaliella salina, образуващи червен пигмент и виреещи в други подобни езера в Австралия. Но пробите с вода от Хилиър не съдържали такива водорасли и причината за цвета на водите му си остава загадка и до днес.

    Независимо че езерото е доста плитко и водата е безопасна за плуване, повечето туристи, които стигат до езерото, отказват да влязат във водите му. Въпреки че те на практика изглеждат като старите плодови млекца от времето преди 10 ноември.

Източник

Розовото езеро Хилиър в Австралия

Не са намерени никакви материали.

Да се вложи нов материал