Синтия - "Синята чума" пристига в Европа

18.02.2014 16:31

    Смъртоносната бактерия „Синтия” (наричана още „Смърт” и „Синята чума”) вече е в Европа чрез течението Гълфстрийм. За фатални последствия предупреждават учените, които обаче не се наемат да изчислят размерите на бедствието.

    Не е ясно как европейците ще се борят със смъртоносния бацил, тъй като все още няма изобретени антиотрова или антибиотик, които да я неутрализират. Не става дума за някакви сензационни медийни съобщения, а за научно творение от най-висш клас, което се е превърнало в убиец.

    На 20 април 2010 година нефтена платформа за дълбочинен добив на петрол, южнокорейско производство, собственост на компанията Бритиш петролеум се самовзриви. Това доведе до невероятен разлив на петрол в Мексиканския залив. Специалистите изчисляват, че в океана са се излели около 5 млн. барела нефт, а петното от разлива достигна 100 000 кв км., унищожавайки всичко живо по пътя си. Освен всичко това, разлятият петрол е оказал въздействие на температурата на топлото течение Гълфстрийм, което от своя страна е повлияло на климата в Европа. В резултат са последвали неочаквани наводнения и горещини, както и рязък спад в температурата в определени моменти. Подробности по темата съобщава сайтът TruthDive.

    За да ликвидира крайно неприятните последствия от аварията Бритиш Петролеум изплаща 27 млрд долара за щети, спасителни операции и компенсации.

    Огромните финансови загуби принуждават компанията да търси изход от критичното положение. Така се стига и до идеята за създаване на орагнизъм, който да може да "изяде" петрола - „Синтия”. Това е продукт на екип от учени, създеден през 2010 година и е първата бактерия, направена чрез човешките способности. Двайсет учени, начело с нобеловия лауреат Хамилтън Смит успели, смесвайки различни хромозоми, да създадат паразитна бактерия Mycoplasma genitalium, получавайки по този начин бактерията „Синтия” – изкуствен организъм с напълно констроиран компютърен геном, който не съдържа, както всички останали организми, природна ДНК. Главната сила на „Синтия” е унищожението на суровия нефт, както и способността да се саморазмножава.

    През 2011 г. „Синтия” бе пусната в Мексиканския залив и тя наистина започнала да изяжда нефтеното петно. Много скоро обаче станало ясно, че освен нефта, бактерията погубва и всичко живо, което й попадне на пътя.

Синтия - "Синята чума" пристига в Европа

Не са намерени никакви материали.

Да се вложи нов материал