Сънна парализа

24.02.2014 15:48

    От време на време всеки от нас сънува кошмар. Обикновено те са отговор на всекидневния стрес в личния и професионалния ни живот. Сънната парализа обаче не е сън или кошмар, а плашещо съсъояние което временно парализира спящия малко след като заспи или след като се събуди.

  • Какво е сънната парализа?

    Сънната пларализа е подобна на парализата, която настъпва като част от БДО (бързото движение на очите). Тя е която ни предпазва от това да извършваме физически движения като реакция на сънищата ни. Нормално тя настъпва след като заспите и изчезва точно преди да се събудите.
    В случай на сънна парализа, съзнаниято на спящия се събужда, не в съня или в някой кошмар, а в реалния живот, но тялото му продължава да е неподвижно. Това означава, че той е напълно буден, но не успява да се движи. Ако това не ви се струва достатъчно плашещо то трябва да се знае, че е възможно парализата да включва и халюцинации или да остави спящия в полу-будно състояние.
    Халюцинациите са изключително ясни и често оставят усещането за голяма опасност. Човек често изпитва усещането за: чуждо присъствие в помещението, невъзможност да диша, невъзможност да говори или извика и усещане за давене/падане.

  • Колко дълго може да продължи сънната парализа?

    Сънната парализа може да бъде от няколко секунди до няколко минути, строго индивидуално е. През това време той или тя може да осъзнае, че халюцинациите не са истина, но ще продължи да изпитва чувство на безпокойсто или страх когато се опита да се събуди.

  • Причините за сънна парализа

    Няма ясна причина защо сънната парализа се случва на някои хора и не се случва на дуги. Учените имат известни теории една, от който, е че тя се предизвиква от ниските нила на мелантонин, което спира деполяризацията протичаща в нервите. Което спира стимулацията на мускулите, което нормално настъпра преди или след БДО, което води до парализиране на мусколите.

    Изследванията показват, че следното може да увеличи вероятността от сънна парализа:

    1.Ако спите по гръб с лице нагоре
Не регулирано спане (по едно и също време), включително: дрямка, късно заспиване или никакво спане
    2.Увеличаване на стреса
Внезапни промени в живота ви (или в обкръжаващата среда или в начина ви на живот)
    3.Имате ясен сън или кошмар точно преди сънната парализа

  • Духове, отвличания и сънната парализа

    Някои учени смятат, че може би сънната парализа е отговорна за многото твърдения на хора, че са видяли дух или че са били отвлечени от извънземни. Ясните и реални халюцинации, които често придружават сънната парализа може да накарат човек да мисли, че има нещо или някой в стаята с него. Спящия може също да чуе странни звуци или да прочувства тежест в гърдите, сякаш тежък обект е бил поставен на тях.

Източник

Сънна парализа

Не са намерени никакви материали.

Да се вложи нов материал