Зоната Прайзер

08.03.2014 16:01

    Зоната Прайзер е знаменита аномална зона, която се намира в САЩ близо от градчето Санта Клаус в щата Калифорния, известна още като Мистери Спот. Смята се, че гравитацията тук се подчинява не на земните закони, а на собствени. Водата тече отдолу нагоре, а веднъж седмично може да станете свидетели на ефекта на безтегловност.

    Според местната легенда в края на 30-те г. на миналия век някой си Джордж Прайзер, когото мъчели страшни мигрени, по лекарски съвет започнал да се разхожда пеш в гората. Веднъж Прайзер се оказал на място, което сега носи наименованието Мистери Спот. И само тук болките в главата му изчезвали. И започнали чудесата: стрелката на компаса се въртяла, а предметите заемали странно разположение в пространството. И, както във всяка аномална зона, и на това място нямало никакви пеещи птици, нито някакви други обитатели от света на фауната.

    Смелият Прайзер си построил къща в самия епицентър на аномалната зона. Но при едно свличане къщата му силно се наклонила. Много пъти се опитвали да я изправят, но безуспешно. И тогава Прайзер разбрал: класическата сила на притеглянето тук действа по съвършено друг начин.

    Всяка години хиляди ентусиазирани туристи изпитват върху себе си „чудесата” на зоната Прайзер. Внимателните и дружелюбни екскурзоводи показват на какво е „способна” променената гравитация: демонстрират неработещи компаси, показват опити с предмети, които вместо да падат надолу по дъска, се движат нагоре, а хора с еднакъв ръст, стоейки на една и съща дъска, се оказват по-високи от другите по силата на „променената” гравитация. Местните жители твърдят, че веднъж седмично, във вторник вечерта преди затваряне, в хижата изчезва гравитацията за няколко секунди и човек може да се окаже във въздух. И как да се обясни всичко това?

    Анна Аксакова, художник-декоратор, специализирала се в оптичните ефекти, е настроена скептично:

    - Зоната Празер е една от най-гениалните мистификации на 20 в. тя е построена върху оптичната измама. Хижата, както знаете, стои под ъгъл 25 градуса. Това е достатъчен наклон, за да не падат хората, а вътре имаш чувството, че ти и останалите стоите някак изкривени. Фокусът, при който туристи с един ръст стоят на двата краища на дъската, и на единия му се струва, че е по-висок от другия, е също зрителна измама.

    Излиза, че Джордж Прайзер - един от най-талантливите шоумени и изобретатели на своето време, е построил специално удивителната си къща, като е използвал конструкторските си знания. Всеки сантиметър от интериора и обкръжаващото пространство е изключително прецизно обмислен и премерен. А красивата легенда за аномалното място свърши работата си: поток от наивни туристи не секва и до днес.

Източник

 

Зоната Прайзер

Не са намерени никакви материали.

Да се вложи нов материал